SHANTYGROEP AAN PAOL 60 MAAKT MUZIKALE WERELDREIS.


(Via YouTube.com)


Deel 1


Deel 2 

Shantygroep ‘Aan Paol 60’ uit Nederweert kwam tot stand in juni 2003 en vierde in 2013 dus haar 10-jarig jubileum. Met als thuishaven de plaats Nederweert zingen zij over het leven aan boord van de schepen die in het verleden de verre wereldzeeën bevoeren. Deze reizen duurden lang en de bemanning van de schepen moesten aan boord hard werken. Wanneer ze na lange tijd op zee in de haven aankwamen deden ze zich tegoed aan drank en vrouwelijk schoon en werd het zuurverdiende geld in één keer opgemaakt. De shantys zijn werkliederen die aan boord van het schip werden gezongen en zijn door de veelal eenvoudige teksten en melodieën snel door een ieder mee te zingen.

De afgelopen 10 jaar heeft de shantygroep al veel optredens verzorgd in zowel Nederland als ook in het buitenland, variërend van zeer kleine besloten optredens tot deelname aan verschillende grote shantyfestivals en evenementen.

 

Het 10-jarig jubileum wilden zij niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Ter gelegenheid van dit jubileum presenteerde de groep op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni 2013 in de Pinnenhof te Nederweert, een muzikale wereldreis. Hierbij werd een brede keuze uit het repertoire ten gehore gebracht. De gepresenteerde muzieknummers namen het publiek mee op een muzikale wereldreis langs de verschillende werelddelen. In deze muzikale reis vertelde een jongen uit Nederweert over zijn reis die begon aan de Zuid Willemsvaart in zijn eigen dorp. De reis bracht hem via de verschillende wereldzeeën naar bekende wereldhavens. Hij vertelde over de avonturen die hij tijdens deze tocht beleefd had.

Het beloofde een speciale avond te worden waarin veel aandacht besteed werd aan de aankleding van het podium en de zaal. De hele avond werd ondersteund door een professionele licht- en geluidshow.

 

Shantygroep Aan Paol 60 is één van de weinige shantygroepen in Limburg en probeerde door middel van deze theaterproductie een stukje zeevaartcultuur door te laten dringen in het zuidelijke gedeelte van ons land.

Deze jubileumuitvoeringen werden mogelijk gemaakt door de ondersteuning van diverse sponsoren en een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.

 

 

Vele mensen vragen zich af hoe dat de naam van de vereniging ‘Aan Paol 60’ zo’n 10 jaar geleden tot stand is gekomen. Deze naam verwijst naar een zware betonnen paal met ingegoten het getal 60. Deze paal staat in Weert langs de Zuid Willemsvaart en geeft het punt aan van waaruit de afstand langs de Zuid Willemsvaart gemeten 60 kilometer is naar Maastricht (het begin van het kanaal) en 60 kilometer naar Den Bosch (het eindpunt van het kanaal). Deze markeringspaal is hiermee symbool voor Nederweert als het middelpunt van de Zuid Willemsvaart, nog steeds een belangrijke handelsroute van de binnenscheepvaart.

 

Shantygroep Aan Paol 60 is een recreatieve vereniging. Het gaat vooral om het zelf plezier hebben in het maken van muziek en het zingen. Daarnaast wil men voor het publiek een zo hoog mogelijk amusementsgehalte bereiken. De zanggroep wordt instrumentaal ondersteund door een eigen combo bestaande uit een accordeonist, gitaristen, mandolinespeler en een slagwerker.  De dirigent is Gerald Wijnen.

 

De repetities vinden plaats in de Wups Pub in Nederweert en zijn voor de mannen hun vriendenavond, waarop keihard wordt gewerkt aan meer progressie op muzikaal gebied. Wekelijks worden de mouwen opgestroopt om het maximale te bereiken. Men is nog op zoek naar nieuwe leden en mannen die interesse hebben worden dan ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan één van de repetitieavonden die iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur plaatsvinden in de Wups Pub in de Kerkstraat in Nederweert.